Официален представител на Hörmann | Тел.: (02) 983 20 50 | Моб.: +359 886 132 000|contact@correct-doors.com

Как да подобрите сигурността у дома с гаражни секционни врати

Сигурна среда за децата

Когато стане въпрос за остарели гаражни врати, повечето хора се сещат първо за увредената с годините визия. Мнозина не осъзнават факта, че износените части или некомпетентно извършеният монтаж крият опасности, които биха могли да доведат до лоши злополуки. Ето защо при автоматично задвижваните гаражни врати строителните предприемачи и модернизаторите трябва да предвидят механизъм за спиране и реверсиране на вратата, който да гарантира, че гаражната врата ще спре да се движи незабавно, щом срещне препятствие. Това ще осигури защита най-вече за играещите деца и домашните любимци, за които с функцията “Стоп” няма да има опасност от заклещване.

Пожароустойчивите врати осигуряват безопасност в случай на пожар

Пожароустойчивите врати могат да се окажат животоспасяващи при пожар, тъй като предотвратяват проникването на пламъците в съседните помещения и в най-лошия случай – блокирането на пътя за евакуация. В зоните с повишен риск, като например прехода от гаража към дома, пожароустойчивите врати дори се изискват по закон. Разработените за тази цел външни врати са не само пожароустойчиви, но също и стандартно с шумоизолация и оборудване със защита срещу взлом клас RC 2. Като опция вратата може да се достави и с димозащита.

Защита от взлом и обезсърчаване на крадците

Ако искате максимална защита от взлом, е необходимо да следите за висок клас на устойчивост при избора на врата, независимо дали ще е външна врата, странична врата или врата за мазе. Колкото по-висок е посоченият клас, толкова повече време и усилия ще са нужни на крадците, за да проникнат в дома. Тъй като вратите на мазетата и страничните врати все още се числят към предпочитаните от крадците места за проникване в дома или гаража, е за предпочитане именно на тези места да заложите на странични врати със защита срещу взлом клас RC 2. За главния вход към дома се препоръчват висококачествените алуминиеви външни врати със стандартно включено защитно оборудване клас RC 3. Гаражните врати също крият риск за сигурността, ако могат да бъдат лесно повдигнати с лост. За да се избегне това, автоматичните гаражни врати Hörmann, за разлика от гаражните врати на други производители, разполагат със специална защита срещу насилствено отваряне, която защитава гаражната врата от повдигане с лост дори и при прекъсване на електрозахранването.