Официален представител на Hörmann | Тел.: (02) 983 20 50 | Моб.: +359 886 132 000|contact@correct-doors.com

Секционната врата – коя е най-подходящата за моя дом?

При избора на нова гаражна секционна врата трябва да се обърне внимание на някои неща. Отдавна отмина времето на едноцветните метални врати. Днес вече се предлага голям избор от секционни врати, които комбинират в себе си функционалност, визия и сигурност. За да не се лутате при покупката на врата, сме обобщили за Вас всички съществени детайли при гаражните врати.

Материал – стомана или дърво?

Типични материали за гаражни врати са дървото и стоманата. Стоманените гаражни врати са солидни и трайни. Горещо поцинкованият материал и висококачественото двустранно покритие от полиестерен грунд карат дъжда да се стича надолу или предпазват от ръжда. Стоманените секционни врати са с добра до много добра топлоизолация, предлагат безброй възможности за оформление и се почистват лесно.

Гаражните врати от естествена дървесина се предлагат в различен дизайн и подхождат отлично на домове с множество дървени елементи. Тъй като дървото е естествен материал, дървените гаражни врати се нуждаят от добра поддръжка и са сравнително скъпи. Редовната поддръжка на дървените гаражни врати е особено важна, за да остане дървото трайно защитено.

Особен акцент при гаражните врати представлява фасадната врата, тъй като тя може да се облицова с материала на фасадата на къщата и така да се интегрира почти незабележимо в общата визия на сградата.

Топлоизолация – защо е важна?

Темата за изолацията е особено важна, когато гаражът граничи непосредствено с дома или се използва като работилница или помещение за упражняване на хоби.

Двустенните секционни врати предлагат много добра топлоизолация. Освен това имат много спокоен ход, благодарение на стабилното платно. Допълнителни пластмасови профили с допълнителни уплътнения минимизират термомоста между стената и касата. Тези профили могат да подобрят изолацията с още 15 процента.

Задвижвания – какви предимства предлагат?

Задвижванията за гаражни врати вече почти винаги са част от стандартното оборудване на гаражните врати. Автоматично задвижваните гаражни врати предлагат предимството да командвате гаражната врата изключително комфортно директно от автомобила си с помощта на дистанционно управление. С решенията Smart Home вече е възможно също така отваряне чрез смартфон от всяко място. Също така задвижванията предлагат и голяма сигурност срещу взлом, защото разполагат със защита, която не позволява насилствено отваряне на вратата, когато е затворена. Добре е да се следи за защита срещу насилствено отваряне, която да функционира и при прекъсване на електрозахранването.

Входове на гаража – какви пешеходни врати се предлагат?

Когато гаражът не предлага директен достъп до дома, се препоръчва врата, която е вградена в гаражната врата. Така наречените вградени врати са практични, защото с тях не се налага да отваряте цялата гаражна врата, за да вземете например велосипеда. За да се минимизира риска от спъване, вградената врата трябва да е с нисък праг. При големи гаражи е възможно също да се монтира странична врата на гаража, която да е изобщо без праг.