Официален представител на Hörmann | Тел.: (02) 983 20 50 | Моб.: +359 886 132 000|contact@correct-doors.com

Врати, гаражни врати и секционни врати

Вратата е строителен елемент, който ограничава достъпа и проникването в затворено пространство.

История на вратите

Най-ранните рисунки на врати са от египетските гробници. Намерени са изрисувани единични и двойни врати, изработени от различни видове дърво. Сухият климат в Египет позволявал вратата да се използва без рамка, но в области с по-влажен климат било необходимо да се поставят рамки. Рамките или така наречените днес каси за врати, предпазвали вратите от деформация. Най-древните врати от дървен материал са на храма на цар Соломон. Те били направени от маслиново дърво. По времето на цар Омир, вратите били покривани със сребро и месинг.

Гаражни врати

Гаражната врата е голяма врата на гараж, който се отваря ръчно или чрез задвижване. Големината на гаражната врата позволява вкарването и изкарването на автомобил или други превозни средства. Малките гаражни врати обикновено се изработват от единичен панел, който се движи нагоре и назад по тавана на гаража. Пример за такава врата е “тип летящо крило” Berry. По-големите врати са направени от няколко панела, които се движат по специални писти по тавана на гаража или се събират в ролка над вратата. Механизмът на работа е с пружина, за да намали усилието при задвижване на вратата. По-рядно срещани са гаражните врати, които се плъзгат или се отварят хоризонтално. Вратите на Hormann, лидера в производството, са изработени от дърво, метал, алуминий или фибростъкло, както и са изолирани така, че да не се загубва топлината в затвореното с гаражна врата помещение.

Секционни врати

Секционните врати обикновено са изработени от няколко панела. Принципът на работа при тези врати е отваряне вертикално по тавана на гаража. Благодарение на това се пести много място за паркиране в и пред гаража. Всеки панел на секционната врата има собствена устойчива връзка със задвижващите релси. Това увеличава надеждността в сравнение с други гаражни врати, които имат само една двойка релсови връзки за целия панел.

Изолация при секционните врати

Секционните врати на Hormann са трайно еластични и устойчиви на всякакви атмосферни влияния, благодарение на уплътнения, които са монтирани от четирите страни на вратата. Средните уплътнения между отделните секции на двустенните врати осигуряват допълнителна херметичност.